Übercukik az Agymanók
2015. július 02. írta: prominent

Übercukik az Agymanók

insideout02.jpg

Gyermekeknek kötelező, felnőtteknek pedig vidám kikapcsolódás az új Pixar-film. Vigyázat, támadnak a fejhangok!

insideout01.jpg

Elvarázsol, magával ragad és csupa szuperlatívuszokat lehetne írni a sorrendben immár tizenötödik Pixar egész estés háromdimenziós animációs filmjéről. Egyszerűen zseniálisan tárja közönsége elé a kiskamaszok mindennapi gondjait-bajait és a létezésük boldogságfaktorának megtörését. De ne legyünk túlságosan szentimentálisak.

insideout06.jpg

Maga a film ugyan különös érzékkel válogat a megfelelő megjelenítésekből, hogy személyiségünk alakításában milyen tulajdonságok is versengenek, ám ábrázolásuk nem elcsépelt. Sőt! Kedélyesen kedvesek az agymanók. Az ő működésüket követjük nyomon egy tizenegy éves lány, Riley életében. Kezdetben főként a Derű irányítja a cseperedő lány mindennapjait, a többiek, Bánat, Harag, Undor és Majré csak később kapnak nagyobb szerepet.

insideout08.jpg

Egészen idilli családi kép alakul ki: boldogság, öröm, gondtalan élet. Káprázatosan varázslatos, vidám gyerekkor. Csintalanságok és felhőtlen bohóckodások váltják egymást. Megjelenik a család, a barátság, az őszinteség, és a turpisságok egy-egy szigete a kicsi lány fejében, amelyek egy vékony fonallal kötődnek a főhadiszálláshoz. Itt aztán az egyes agymanók minden erejükkel igyekeznek elnyerni a megfelelő állapotot. Mindegyik a maga módján.

insideout09.jpg

A szerzett emlékek színes üveggömbökké válva tárolódnak. De ahogy tárolódnak, úgy alkalomadtán átalakulnak, megfakulnak, majd teljesen eltűnnek... Mindezen folyamatokat igazán ötletesen és főleg élvezhetően tárják a kis közönség elé, akik leginkább a nyolc éven felülieknek mond nagyon sokat, főleg az emberi személyiséget érintő kérdéseiről.

insideout11.jpg

Riley élete, mint általában a gyermekek többségéé egycsapásra megváltozik, amikor édesapja San Franciscóban kap állást és odaköltözik a család. Látszatra Riley mindent elveszít és nagy erőfeszítések árán képes csak újraalkotnia magát. Röviden erről szól a film, de nem szájbarágósan oktat, hanem okosan és meggyőzően érhetően. Látnia kell minden gyermeknek, és utána kellemes beszélgetés alakulhat ki a látottakról a felnőttekkel.

insideout07.jpg

Miközben nem átall drámai vonalat is megütni, az alkotásból mégsem hiányzik a humor. Ám intelligensen és tapintatosan tálalva, minden arányt betartva, kellő időt hagyva a megértésére. Egyszerűen minden egyben van: az ötletes történet, a frappáns színi világ, a helyzetek és a megfelelő zenei háttér is egy remek családi mozit ígér.

insideout05.jpg

 

Játékos, jópofa, színes, vibráló és tanulságos animációs film az Agymanók. Tuti nem fog senki agyára menni, sőt. Érdemes rá beülni! És aki időben érkezik elcsíp egy igazán megindító rövidfilmet, amiben egy láva keresi szerelmét. A dalos kisfilm kellően ráhangol az Agymanók mesére.

lava.jpg

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr517591980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TetraB 2015.07.03. 09:41:40

valóban nagyon jót alkotott a Pixar, ajánlom mindenkinek.
bár úgy gondolom, a 6+ itt kevés, azért kb. 10 éves kor kell ahhoz, hogy értsen belőle valamit a gyerek.

2015.07.03. 11:42:47

Egy: nem tudsz írni, ne erőltesd, kínos az egész. Kettő: nem láva, hanem egy vulkán keresi a párját. A láva az a piros izé, ami kijön a vulkánból.
süti beállítások módosítása