A szlovákok a saját Gárda-filmjüket küldik az Oscarra
2019. szeptember 12. írta: prominent

A szlovákok a saját Gárda-filmjüket küldik az Oscarra

foto_7.jpg

És milyen jól teszik! A Legyen világosság! című film fontos társadalmi kérdéseket boncolgat.

Megmutatják a szlovákok a világnak, hogy milyen veszélyeket is rejt az extrémizmus, a homofóbia és a fegyvertartás. Mindezt a Legyen világosság! (Nech je svetlo) című szlovák-cseh koprodukcióban készült filmmel. Ezt nevezik a szlovákok az Oscarra.

38287-3377278-4.jpg

Marko Škop rendező egészen bátor húzást tett a másfél órás filmmel, amiről már a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is ódákat zengtek a kritikusok. A film szlovákiai premierje szeptember 26-án lesz.

A történet szerint egy árvai faluban élő Milán Németországba jár dolgozni, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott környezetből kiemelkedjen és megélhetést biztosítson családjának. A háromgyermekes családapa csupán ünnepekre tér haza. Éppen a karácsonyra hazaérkező negyvenéves férfi azzal szembesül, hogy legidősebb fia, Ádám egy félkatonai ifjúsági szervezet tagjává lett.

foto_3.jpg

Ráadásul a fiú belekeveredik egy iskolai zaklatásba, aminek során halálba hajszolják az osztálytársukat. Milán nem tudja, mitévő legyen és feleségével Zsuzsával fokozatosan feltárják a valódi igazságot a fiukról, a családjukról, önmagukról és a körülöttük lévő közösségről.

foto_1_1.jpg

A bibliai utalás a filmcímben nem véletlen, mondhatni sorsszerű, hiszen az egyház is fontos szerepet kap - nem feltétlenül pozitívat. A Legyen világosság! röviden rámutat a társadalmi problémákra, a hagyományos gondolkodásra, a homofóbiára, a fegyvertartásra, a rendőrségen belüli korrupcióra és hangsúlyosan az apa-fia generációs ellentétekre.

foto_4.jpg

A kritikák szerint az egyik legerősebb oldala a filmnek éppen a Milan Ondrík által játszott apa szerepe, akinek erős igazságérzete van. A színészi teljesítményét még díjjal is jutalmazták Karlovy Varyban. Úgy vélték, ezzel magasabb szintre emelte az egész film mondanivalóját, ami a rendőrségbe, hivatásos katonaságba és az egyházba beszivárgó, a gyűlölettel átitatott szélsőséges jelenségek térhódítását firtatja.

foto_9.jpg

Milan Ondrík népszerű szlovák színész mellett feltűnik František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič valamint Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič illetve Daniel Fischer és Kassai Csongor.

foto_8.jpg

Borka Roland

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr6415068468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.13. 08:11:57

Már megint a propaganda a homofóbia ellen. Pedig a homofóbia egy pozitív érték.

haXXor 2019.09.13. 08:54:16

Homofóbia a kedvenc szavam: az a szó amit itthon bárkire rásütnek, aki nem szereti a melegeket, miközben maga a fóbia egy patológiai történet és ritkább mint a fehér holló (szorongó, pánikoló érzés a melegekkel kapcsolatban).

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.09.14. 09:43:03

Érdekesen hangzik. és már sokadszorra gondolkodok el, hogy a lengyelek már rég, románok, és szlovákok meg mostanában mernek/tudnak aktuális közéleti témáikról filmet forgatni. Nálunk nem. Kojotot megfojtották.

Az ünnepelt Om the spot dokunektumsorozatos stáb is egzotikus világvégi helyszínekre megy, hogy leforgassa a századik dokumentumfilmet a helyszínről - itthoni témához nem mernek nyúlni.
süti beállítások módosítása