Élesen egybevág a Tőrbe ejtve
2020. január 12. írta: prominent

Élesen egybevág a Tőrbe ejtve

knivesout1.jpg

Világszociológiai esettanulmány Holmes-szerű nyomozással megspékelt krimibe ágyazva. Spoilermentes kritika.

Leleményes, csavaros, rendkívül intelligens és elgondolkodtatóan szórakoztató filmet tár a nézők elé Rian Johnson. A direktor megannyi műfajban kipróbálta magát és mindenhol a saját útját kereste és találta meg. Elég csak a Looperre, vagy az Az utolsó Jedik-re gondolni, illetve a Beépülve is sajátosan mutat a film felé. És itt álljunk is meg: annyi érzéklekötős szuperhősös film és horror érkezett, hogy üdítő látni valódi filmet, ami karakter- és cselekményközpontú.

knivesoutfeat.jpg

A tehetős Thrombey família írásból pénzcsináló feje, Harlan (Christopher Plummer) 85-ik szülinapi partiján feldobja a talpát. Nem is akárhogyan! De ez az egészben az igazán érdekes, így a részleteket mellőzzük. Normális családi összejövetelre érkezik a család, hogy még jobban megerősítse a kapcsolatát az öreggel. Ám nem mindenki lelkesedik az ötletért, hogy újfent egy vén faszival kell szórakoznia, de hát a jólétet sem adják ingyen. Szépen megjelennek a kötelező pofaviziten.

ko-d19-07954-07940-r.jpg

Van itt minden, ami egy klasszikus amerikai családot jellemez: konzervatívtól kezdve a liberálisig, egyik szélsőségtől a másikig, de még fiatal és idős, nő és férfi, de még migránsok is. Mindet egyetlen feladat és cél vezérel: jóban lenni Harlannal, hogy megmaradjon a jóléti status quo. Csakhogy bekövetkezik a tragédia. Míg a helyi nyomozóhatóság öngyilkosságként kezeli az ügyet, sok jel mutat arra, hogy valaki bizony eltette az öreget láb alól. Ám, hogy milyen fifikával, az hosszú ideig még a néző előtt is rejtve marad.

ko_d37_15843_0.jpg

Ebbe a kissé dekadens közegbe érkezik meg a Daniel Craig által alakított Benoit Blanc magándetektív, hogy világosságot vigyen az ügybe. Persze, lesznek, akik ellenállnak, és talán éppen az a gyanúsított, akiről a legkevésbé gondolnánk, hogy aztán kétely szülessen bennünk, majd pedig teljes logikai megoldásként elérjük az „aha!”-érzést. És abból jópár kijut a két óra alatt. Johnson olyan jól használja a tucatnyi karakterét, mint annak idején Agatha Christie vagy éppen a Sherlock Holmes megalkotója. Nem véletlenül vannak utalások az elődökre, ám ez nem erőltetett, hanem kellemes főhajtás a krimik császárainak.

nana-knives-out_0.jpg

A történet kellően furfangos és a képi világ számos jelentéssel bír, míg a végén minden teljesen egybevág. Jók a snittek, remekül hozza a hangulatot a zene és a díszlet is kiváló, el lehet veszni a részletekben, azonban a direktor pontosan tudja, mikor hová akarja, hogy nézzünk, és ha szükséges egy-egy kis részletre érzékletesen felhívja a figyelmet.

Ahogy halad előre a történet, úgy tárul fel előttünk a cselekmény, annak minden mozzanata, de nem kakofónia lesz, hanem egy gondosan felépített és vissza-visszautalósan lineáris, könnyen érthető sztori kerekedik ki belőle. Minduntalan ott a kérdés, hogy ki tette, azaz ki a gyilkos. És minden egyértelműsége ellenére is nem egyértelmű, majd igen, és végül mégsem. Éppen ez tudja fenntartani az érdeklődést. Mindennek jelentősége van, a zongorabillentyű leütésétől kezdve a hányásig bezárólag.

header_2844636_16_9-1024x576.jpg

Craig egymaga lejátsza a színről a többieket, bár azért Chris Evans karaktere is dicséretet érdemel. Mindnek megvannak a maga rétege, amiket szép lassan fednek fel. És talán Craig egy olyan új nyomozótípust tudott létrehozni, ami további részekhez vezet, nem lenne ellenemre. Don Johnson, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Ana de Armas, és Michael Shannon is jól hozza karakterét.

A Tőrbe ejtve egy igazán frissítő krimi, amire a mai nézőnek szüksége van, mint egy falat kenyérre. Kellően komoly és szellemes egyben, remek párbeszédekkel, kiváló rendezéssel és jellegzetes filmnyelvvel megörvendezteti a bűnügyi filmek szerelmeseit. Érdemes rá jegyet váltani!

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr8615405444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BrianZ 2020.01.13. 18:40:32

Bocs, Roland, de javítsd már ki a Jedi visszatér filmet Az utolsó Jedikre! Egy SW rajongó, aki annyira nem szereti Rian stílusát, de a kritikát olvasva kedvet kapott a rendező új filmjére

Segna 2020.01.14. 07:50:15

A Marvel rajongó 16 èves lànyom, kèt napja mesèli a filmet. Lelkendezik ès agitàl, hogy èn is nèzzem meg! Ez màr valami!
Jó-jó mellesleg Poirot rajongó, de a filmekben a kapkodós, làtvànyos ès üres lufikhoz van szokva...
süti beállítások módosítása