Gyermekkínzás miatt lett nyomorult felnőtt
2020. január 26. írta: prominent

Gyermekkínzás miatt lett nyomorult felnőtt

judy-garland-renee-zellwegger.jpg

Judy Garland a szivárványon túl lelhetett békére. Torz személyiségét Renée Zellweger mutatta meg, Oscar juthat jussául. A Judy film kritikája a tovább mögött!

Tragikus sorsú híres emberekből van egy raklapnyi. Hollywoodban pedig mintha – legalábbis a múltban mindenképpen – kifejezetten gyártották volna a torz emberi személyiségeket, illetve kínozták, bántalmazták, hogy egy képzeletbeli világban dollármilliókat hozzanak „gazdáiknak”.

Nem volt ez másként Judy Garland esetében sem. Kifejezetten nyomorúságos életének története filmvászonra kívánkozott. Tehetségével és közvetlenségével mindenkit levett a lábáról, ám mindez nem volt elég az üdvösségéhez. A csillogás mögött sötét valóság húzódott meg, az amerikai színésznő és énekesnő nem találta meg a boldogságát.

11581720-3x2-700x467.jpg

Tizenhárom évesen került a legnagyobb sztárok közé Hollywoodban, még éltében legendává vált, a nézők imádták, sorra kapta a szerepeket, a siker megállíthatatlan volt. Ám ez csak a felszín volt. Mélyen legbelül küzdött a saját démonaival, lelki nyomorban tengette mindennapjait. Egymás után fogyasztotta a férjeket, kamaszkora óta kábítószeren élt és alkoholista volt, élete végéhez közeledve egyre nagyobb adósságokba került.

Soha jobb alapanyagot nem lehet kívánni egy filmhez. Robert Allan Ackerman rendezésében 2001-ben Élet Judy Garlanddal: Én és rémeim címmel tv-filmet vetítettek, amiben Judy Davis alakította a főszerepet. A legújabb, egyszerűen csak Judy című filmben Renée Zellweger alakítja őt, méghozzá kiválóan. Golden Globe-bal már megjutalmazták, és többek Oscar-díjat rebesgetnek az alakítása miatt.

De nézzük csak, miből főztek. Judy Garlandnak, azaz valódi nevén France Ethel Gummnak nehéz gyermekkora volt, jórészt apja titkolt homoszexualitása volt rá negatív hatással, mivel a férfiakkal való félrelépései miatt gyakorta költöztek. Amint az anyja észlelte, lánya tehetséges, azonnal Hollywoodba zavarta, hogy elindítsa karrierjét. A siker pedig nem sokat váratott magára, szinte azonnal szerződéshez jutott, de feltételekkel kötötték meg vele. Judy kimagasló énektehetség volt, ám nem túlságosan szép. Ezért aztán különféle módszerekkel próbálták úgy-ahogy mutatósra csiszolni. Kitömték az orrát és folyton fogyókúráztatták.

74744.jpg

Azonnal a csúcsra jutott, 1939-ben tizenhét évesen családi musicalben csillogtatta meg tudását. Ez volt az Óz, a nagy varázsló, amelyben Dorothyt alakította. Az Over the rainbow dal pedig minden idők egyik legnépszerűbb felvétele lett. Alakításáért Oscar-díjat is kapott. Sorra jöttek a filmszerepek, amik azonban rendkívül megterhelték fiatal lelkét, ezért aztán különféle tudatmódosító szerekkel próbált túlélni. Élénkítő szereket szedett, altatókat, alkoholt és drogot fogyasztott. Élete végéig küszködött a függőségeivel.

Először 1941-ben ment férjhez, mégpedig David Rosea zenészhez, akitől gyermeket is várt. Azonban a filmstúdió ügynökei abortuszra kötelezték. Ebből aztán nehezen épült fel, a házassága is tönkrement.

Huszonegy évesen idegösszeroppanást kapott, és azóta gyakorta küzdött depresszióval, néhányszor öngyilkosságot is megkísérelt. Megbízhatatlan lett, nehezen kezelhető, se a szerződések feltételeit, sem pedig az időbeosztását nem tartotta be.

ca-times_brightspotcdn_com_1.jpg

Jókor jött neki egy filmszerep, amit mintha ráöntöttek volna. Ő kapta a női főszerepet a Csillag születik 1954-es változatában, amit George Cukor rendezett és alakítását Aranyglóbusszal jutalmazták. Az 1961-es Nürnbergi per c. filmért Oscarra jelölték.

Rövid életének végéhez közeledve már csak koncerteket adott, a londoni turnéja után fél évvel, 1969 gyógyszer-túladagolásban lelte halálát. Mindössze 47 éves volt.

finn-wittrock-and-renc3a9e-zellweger-in-judy-photo-credit-david-hindley-courtesy-of-ld-entertainment-and-roadside-attractions.jpg

Éppen ezt az időszakot mutatja be a Judy című film is. 1968-ban érkezik Londonba, hogy a mérhetetlen nagy adósságát ledolgozza, illetve, rendezze családi életét – férjével válófélben – ám gyermekeiért bármit megtenne. A színpadon ismét felragyog, az emberek imádják, telt házas koncerteket ad. Ekkor lép az életébe életének ötödik férje, Mickey Dean.  

judy-_-official-trailer-screenshot-2019-billboard-1548.jpg

Renée Zellweger elmondása szerint már egy évvel a forgatás előtt megpróbált Judyvá válni. Nemcsak az éneklésben tökéletesítette magát, hanem még Judy hanglejtését is elsajátította, illetve a mozgását is leutánozta. Tömegszámra nézte a színházi előadások felvételeit, énektanárhoz járt, koreográfussal dolgozott. A minél nagyobb hitelesség érdekében színes kontaktlencséket hordott, apró protéziseket és parókát. A testtartást is jól begyakorolta.

judy-renee-zellweger-3-1569231968.jpg

Zellweger mellett feltűnik Jessie Buckley, Rufus Sewell, Michael Gambon, illetve Finn Wittrock is.

Jól szólnak a dalok is, és nincs panasz a dinamikára se. Bár inkább kamaradrámának mondható, mégis filmszerű, egészen különleges képi megoldásokkal is, bár inkább Zellweger színészi kvalitásai kerültek kihangsúlyozásra, de sikerrel elviszi a filmet. A zárójelenet ugyan pátoszosra sikeredett, ám egy ilyen jellegű filmnél megbocsátható.

judy-first-image-hr-1-cropped.jpg

Nem emelkedik ki a hasonló életrajszerű filmek sorából, inkább Renée Zellweger kitűnő játéka miatt érdemes megtekinteni.

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr1215428978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása