Ez király! Beyoncé szőrösen is vonzó
2019. július 18. írta: prominent

Ez király! Beyoncé szőrösen is vonzó

beyonce-nala.jpg

Fenséges táj és szereplők. Ismert arcok új köntösben. Ezt kínálja az új Oroszlánkirály film. De vajon ez elég az üdvösséghez?

Amikor próba jelleggel 2016-ban megjelent a Dzsungel könyve fotórealisztikusan animált változatban, előrevetíthető volt, hogy sikere esetén egy sor más, klasszikus mese fog megelevenedni. Szó szerint. Nem is kellett sokat várni, hiszen a jelentős ráncfelvarráson átesett Jon Favreau filmje Maugli életéről (aztán két másik film is feldolgozta) olyan jóra sikeredett, hogy iziben jött a hír, hogy az 1994-ben bemutatott Oroszlánkirály is hasonló technikával fog elkészülni. A direktor vállalta is az új feldolgozás feletti bábáskodást és 2017 közepén neki is láttak a munkálatoknak Jeff Nathason forgatókönyve alapján.

lk07.jpeg

Aránylag gyorsan és könnyedén szerezték hozzá a főszereplőket is, sorra mondtak igent a sztárok, közülük kiemelendő Beyoncé, akit az ifjú Nala szerepére néztek ki és nem utolsó sorban az újrahangszerelt dalokhoz keresve se találhattak volna megfelelőbb énekesnőt. És maradjunk is a film zenéjénél, ami egy héttel a bemutató előtt már elérhető volt a Disney zenei kínálatában, és a soundtrack igazán pofásra sikeredett. Beyoncénak nagyon jól feküdtek az eredetiben Elton John által szerzett és énekelt klasszikusok, ahogyan egy új, Spirit dalt is költöttek a filmhez. Ám mindenki a Can You Feel Tonight-ra várt, ami egy meghatározó momentum a film szempontjából is, de azt a szerzeményt igazi csemegeként csak az utolsó pillanatban fedték fel a készítők. Tele van igazán jól csengő dalokkal a film, és szinte már musicalként lehet rá tekinteni, bár inkább zenés betétek egy kalandfilmben. És hogy Elton se szomorkodjon, lehetőséget kapott egy eredeti szerzeményre. A Never Too Late ugyan semmi extrát nem ad, de jó hallani a „zöreg” hangját. Hans Zimmer pedig szokásosan remek munkát végzett az instrumentális zenékkel.

mp.jpg

A történet szinte már közismert. A Büszke Birtok szavannáin megszületik Mufasa utódja, Simba, akinek érkezésével egy új korszak kezdődik a paradicsomi létben, amelyben a trónörökösre életveszélyes kaland vár, mivel az elsomfordált nagybátyja, Zordon önmagát kiáltaná ki királynak. Csakhogy most már két ellenféllel is meg kell küzdenie, ezért fondorlatos tervet sző, hogy megkaparinthassa a trónt és hiénatársaival kizsigerelje Büszke Birtok minden életerejét. Először Mufasát távolítja el az útból, majd azon minutumban Simbát is világgá kergeti, így már semmi sem áll az útjában, hogy sötétségbe és önkényuralomba hajtsa a virágzó és az élet körforgása megtartásával harmóniában élő Büszke Birtokot.

screen_shot_2019-04-10_at_13_48_28.png

Simba pedig szégyenében és meghunyászkodva világgá megy, s mikor már kis híján a keselyűk prédájává válna, jön a megmentősereg két fura figura, Pumbaa, a varacskösdisznó és Timon, a szurikáta személyében. Az élet tele van valószerűtlen barátságokkal, és ők duóban nyomva rálelnek Simbára, akit maguk közé fogadnak. Mindeközben a Büszke Birtokon Mufasa nősténye, Sarabi ellenáll az új vezér akaratának és akaratlanul is, de kinevel egy ifjú lázadót, Nalát, aki látva a szörnyű állapotokat, egyik éjjel ellopózik és a végtelenségben vándorolva keres segítséget. Itt ér össze a két történetszál és Nala rátalál Simbára, aki visszatérve megtorolja a korábbi sérelmeket és bosszút áll apja halálán, majd elfoglalja az őt megillető helyét, és új utódot nemz.

lk04.jpg

Érdemes szót ejteni a mintegy százperces Oroszlánkirály film hangjairól. Az eredeti szereposztás igazán parádésra sikeredett, Nala szerepében Beyoncét hallhatjuk, akinek azonban nem igazán sikerült magyar hangot találni, hiszen Péter Szabó Szilvia, a Nox énekesnője meg sem közelíti. A felnőtt Simba Donald Glover hangján szólal meg, magyarul pedig Kádár-Szabó Bence üvöltött. Mufasa-nak ezúttal is az eredeti rajzfilmben hallható James Earl Jones kölcsönözte a hangját, a szinkron Vass Gábort találta meg. Timonnak Billy Eichner adja a hangját, és magyarul pedig Szemenyi János orgánumán hallható. Pumbaa a vígjátékok kiskirályának, Seth Rogennek köszönheti hangját, míg magyarul Faragó András, a Valami Amerika sztárja szólaltatja meg. Zordon pedig Chifetel Ejiofor hangján keménykedik, és magyarul pedig Fekete Ernő, a Brazilok és a Kincsem szereplője hangján szólal meg.

lk08_1.jpg

A vizuális élmény tekintetében elmondható, nem marad el a szokásos animálással készült filmektől, még ha maga a rendező bejelentette, ezúttal még jobban ráfekszenek a témára. Itt-ott azonban úgy tűnt, mintha elnagyolták volna. De a hűha-faktor se érkezett meg, holott igazán pompás látképek készítésére lett volna lehetőség. A karakterek látványilag kidolgozottak, szinte mintha élnének, de ma már ennek nem különlegességnek, hanem magától értetődőnek kell lennie. Ezen felül semmi pluszt nem adnak a karakterekhez. Ha összefoglalóan kellene írni: dicséretes iparos munka volt a készítők részéről. Ahogyan a vágás se sikerült túl jóra, hiszen egyrészt szinte egy az egyben követi az eredeti rajzfilm képmozgását, és még a dramaturgiától se térnek el, bár nehezen is lehetne, annyira komplex előanyaggal rendelkezik.

lk06.jpeg

Ami viszont kár, hogy az újragondolt Oroszlánkirályban nem adtak nagyobb teret az üdítő mellékszereplőknek. Timon és Pumbaa karaktere az eredetiből is eléggé kilógott, nem véletlenül kaptak több önálló filmet is. A 2019-es változatban a két fura barát közül Pumbaa eredettörténetének csak egy szeletkéjét kapjuk meg, pedig ha már újítanak, esetlen átvehettek volna több történetszálat is. Az eredetihez képest ez adhatna újdonságot. Mert hely az lett volna, hiszen így is vagy túlságosan hosszúra sikerül egy-egy jelenet, vagy ahol igény lenne rá, azt meg megkurtították.

lk05.jpg

Így aztán összességében az új Oroszlánkirály egyszer nézhető, kis lurkóval, aki még nem látta az eredetit, vagy éppen a korábbi Dzsungel Könyvét, annak adhat némi újdonságot. Másokat viszont el-elringathat a nosztalgia. Hogy ez megéri-e a pénzét? Azt mindenki döntse el maga. Ha osztályozni kének, akkor 6/10.

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr414969970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása