Alul-felül semmi, de úgy szép az élet!
2019. július 20. írta: prominent

Alul-felül semmi, de úgy szép az élet!

nyitokep.jpg

Ha a legjobb barátoddal részegen fogadsz, könnyen gatya nélkül találhatod magad. Te melyik 100 dolog nélkül tudnál meglenni?

Ritkán van lehetőség igazán frappáns német filmet megnézni. Magyar szemmel ugyanis eléggé távoli a patikamérlegen kimért alakok és történetek, bár a Cobra 11 sikere nyilván a két jóképű főhősön közötti interakció érdekességében rejlik. Nincs ez másként a 100 dolog című filmnél se.

szazdolog07.jpg

Adott két gyermekkori jóbarát, akik közösen bizniszelnek és mit, ha nem egy start-up cégben egy mobilappot fejlesztettek volna, amire felfigyel egy dúsgazdag Steve Jobs-ivadék és nyomban rátenné a kezét a dologra, hogy még tehetősebbé tegye őt. A két srác szinte él-hal attól, hogy sikerül jó kis zsettát legombolni a vagyonos csákótól, és miután nagy nehézségek árán megköttetett az üzlet, úgy kirúgnak a hámból, hogy ittasan meggondolatlanul olyan fogadást kötnek, amelyre ingjük-gatyájuk rámegy. Márpedig szó szerint, hiszen a dolog-addikciójukat reguláznák meg azzal, hogy 100 napig egyetlen cucc nélkül kell elviselniük. Illetve részben, mivel az adott nap éjfélkor egy dologhoz hozzájuthatnak, minden mást szigorúan elzártak. És hogy ezt ne lehessen megkerülni, mármint ne lehessen csalni, munkatársaik garmadája vizslató tekintetekkel pásztázzák, hogy a több millió eurós fogadás rájuk eső része mikor fog a számlájukon landolni.

szazdolog02.jpg

Toni és Paul tehát belevetik magukat a dologtalan élet kalandjaiba és közben több humoros helyzetbe keverednek. Vajon mit sikerül mindebből kihozni?

szazdolog01.jpg

A dramedy műfaj azért jó, mert komoly dologról is lehet komolytalanul beszélni, és ez a kis lazaság adja meg a 100 dolog című film sava-borsát, amit szó szerint szőröstül-bőröstül bekajálunk. Az egész, 111 perces német komédia Florian David Fitz rendező (és főszereplő) forgatókönyvéből készült és látni, hogy nem spóroltak semmivel. Nem véletlenül érhető el a Netflix szolgáltatásban, ami hosszú ideje a minőség egyik jellemzője. Nincs ez másként a Florian David Fitz (Paul) és Matthias Schweighöfer (Toni) főszereplésével készült filmnél sem. A két főhős azon túl, hogy aránylag hétköznapi figuráknak tűnnek, jól működnek együtt. A kémia érződik, és olyan jól van adagolva a történetszáluk, hogy nem tűnik erőltetettnek és gejlnek, és még a lélekhez szóló jelenetek se mennek át giccsbe.

szazdolog10.jpg

Macsós viselkedésük körében azonban feltűnik a Nő, aki kissé lökött és zűrös, de hát Istenem, ki tökéletes a mai instafilterekkel tarkított világban? A srácoknak el kell dönteniük, mi a fontos az életben. Egy kávéfőző vagy pedig az öltözék? Nem hamleti kérdések, de mégis elgondolkodtatóak és szervesen kapcsolódik a mai modern világunkhoz. Görbe tükör ez a nézőnek is.

szazdolog06.jpg

Az egész történet a két barátról szól, de a mellékszereplők mellett se szabad elmenni. Kiváltképpen a régmúlt korok jellegzetes – mondhatni ikonikus – szereplője a nagymama, aki mintha az értékek világának jeles képviselője lenne. És baromira jól működik ez? Ahogyan a számos utalás, jelkép és megjegyzés a helyén van.

szazdolog03.jpg

A képek pedig nagyon jól bemutatják és érzékeltetik a világunkat. Ilyennek kell lennie egy mai filmnek. Bernard Jasper operatőr jó munkát végzett, de ehhez kellettek Denis Bachter és Ana de Mier y Ortuño vágásai, hiszen megadják a film dinamikáját. El is merülünk rendesen a történésekben, de kellő időt is kapunk a látottak feldolgozására. Nem csapong ide-oda, elég szépen, szinte már lirikusan halad a végkifejlet felé. Jó kis montázsok színesítik a szituációs komédiaelemekkel megspékelt filmet.

Egy igazán remek vígjáték a németektől és érdemes megtekinteni, mert a szórakozás mellett igazán frappáns leckét kapunk barátságról, szerelemről, családról és úgy általában az értékekről. És nem erre van a leginkább szükség manapság?

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr9714971972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsman 2019.07.22. 10:06:15

"Nem véletlenül érhető el a Netflix szolgáltatásban, ami hosszú ideje a minőség egyik jellemzője."
Ez egy nagyon megalapozatlan, buta állítás, de mindig lehet abban reménykedni, hogy majd a Netflix erre a blogra tolja a következő reklámkampányát...
süti beállítások módosítása