Legrosszabb rémálmunk: politikai fegyvert kovácsoltak az adatainkból
2019. július 26. írta: prominent

Legrosszabb rémálmunk: politikai fegyvert kovácsoltak az adatainkból

hack_3.jpg

Ha nem akarsz arra gondolni, hogyan van az életed egy disztópikus netvilágba zárva, akkor ne nézd meg a Netflix új dokumentumfilmjét.

Horrorfilm pszichothrillerbe oltva – így lehetne röviden jellemezni a streaming-szolgáltató The Great Hack című dokumentumfilmjét. És akkor még nem is túlzás ezt állítani, annál inkább se, hogy tudvalevő, minden a közel két órás film a valóságról szól. Azaz, arról, hogy a Cambridge Analityca az online térben elhintett adataink halmazát a megkérdezésünk nélkül értékesítette és azzal együtt, polgártársainkat befolyásolva kényük-kedvük szerint változtatták és uralták a világ egyes országainak parlamenti választását.

hack_7.jpg

Sőt, legjobban mindez az Amerikai Egyesült Államokban volt észlelhető, amikor 2016-ban a választók alattomosan szándékos befolyásolásával megválasztatták Donald Trumpot elnöknek. Itt azonban nem álltak meg, és a kisebb országokban való tesztelések után olyan jelentős tettet hajtottak végre, mint a Brexit megszavaztatása. Mindezt ugyan törvényesen, de erkölcsileg mindenképpen megkérdőjelezhető módon.

Orvul támadt a Cambridge Analityca – amikor több millió Facebook felhasználó adataival éltek vissza – és soha nem látott következményekkel szembesített minket. Minden egyes embernél 5 ezer adatszelvényt elemeztek, hogy aztán célzott reklámokkal manipulálják őket. Ezzel pedig politikai fegyvert kovácsoltak.

hack_2.jpg

A The Great Hack rendezői Karim Amer és Jehane Noujaim (aki az Arab Tavaszról 2013-ban mutatta be a The Square dokuját) szakemberekkel, újságírókkal – és legbeszédesebben – mélytorkokkal illetve a Cambridge Analytica volt dolgozóival készített interjúkat, hogy felfedje azt a szörnyű képet, amelynek során adatfeldolgozó cégek a Trump választási és a brit Leave.eu kampányban szorgoskodtak. A dokumentumfilm a láthatóan egyszerű felhasználói tevékenységekből származó adatokkal való kereskedés és a nagyobb, össztársadalmi hatások bemutatására vállalkozott.  Július 23-tól elérhető a Netflixen.

hack_4.jpg

Nem szükséges mindenki gondolkodását megváltoztatni – érvel Brittany Kaiser, a Cambridge Analityca egykori üzletkötője. Csak a meggyőzhetőekre kell koncentrálni. És amint sikerül azonosítani őket az által, hogy megvizsgálják nemcsak azt, mit vásárolnak és önmagukról felfednek, hanem képesek megfejteni, hogyan gondolkodnak. Innentől pedig csak egy lépés, hogy bármiről meggyőzzék őket.

A The Great Hack nem fedi fel a teljes képet, mint amit már korábban több helyen (volt, hogy naponta 35 ezer cikk jelent meg a botrányról) nyilvánosságra került, ám mégis erőteljes a maga nemében. A film egy részén Kaiser éppen Mark Zuckerberggel (a Facebook alapítója és tulajdonosa) van felezett képernyőképen, amikor 2019 áprilisában a kongresszus előtt tett vallomást Mark, és ahogyan arról beszélt, mennyire nem volt kapcsolatban a Cambridge Analyticával, Kaiser reakciója mindent elmond.

hack_5.jpg

Rémisztő és konspirációs elméletek gyártásának egész garmadáját vonja maga után, hogy az a bizonyos Nagy Testvér, mármint orwelli értelemben, nem egy jövőbeni elképzelt világban sújt ránk, hanem a jelenkorunk mindennapjainak része. És mindannyiunkat érint. Jobban, mint gondolnánk. Már csak az a kérdés, hogy mindezzel, hogyan fogunk tudni megbirkózni. Elérjük-e azt, hogy az adatainkhoz való jog az egyben emberi jog legyen? Mit művelünk magunkkal és kinek adjuk át magunkat tudatlanul és lehet, túl jóhiszeműen? Mert ez a film nemcsak annak a felfedése, mire adtuk a fejünket, amikor engedtük, hogy visszaéljenek adatainkkal, hanem arra is rámutat, hogy ha ezt egyszer megtették, akkor megtehetik máskor is. És abban egészen biztosak lehetünk, hogy meg is fogják ezt tenni. De akarjuk mi ezt?

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr1214981336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2019.07.28. 02:09:35

Enyhén szólva túllihegett csúsztatás hogy egy kis brit vállallozás (egy angol tanácsadócég), a Cambridge Analytica akkora hatást gyakorolt volna a világpolitikára, mint állítják, pusztán a Facebook fiókok felhasználásával. Mese.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.28. 07:23:09

Valójában nem történt semmi különös. A liberális demokrácia alapja a manipuláció. Keveseknekn voltak médiáik, drága volt a manipuláció. Ez változott meg: ma már olcsón alapítható média és a manipuláció sokkal több játékos számára nyitott.

midnight coder 2019.07.28. 07:51:41

@MAXVAL bircaman közíró: Ez egyszer egyet kell értsek veled: ebben az egészben igazából csak a dolog személyre szabott volta az újdonság, de igazából az sem annyira az, lásd google.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.28. 08:00:59

fuuuuuu rettegjünk.
orosz hekkerek, trump, manipulácija
amikor a multik gigag cegek manipulalnak (reklam) az nem baj...
le legyetek mar ilyen szanalmasak.
tenyleg elhiszotek h ezert nyert trump?
édesem...nagyon gyász

szepipiktor 2019.07.28. 09:17:24

Szóval egy újszülöttnek minden vicc új?
Most ki is akart egy kis pénzt keresni az egyébként ismert és történelmi idők óta ismert tényekkel?
Naná, hogy egy stream-alapú marketingcég.
Ez önmagában is manipuláció.
Napjainkban a manipuláció fő eszköze a marketing, gyakorlatilag minden állam, cég, szervezet, aktivistamozgalom él az adatgyűjtéssel és az erre épített manipulációval. Akár politikai, akár üzleti célokból.
Vajon az atv, az index, a 444 miért is manipulál az eleve manipulált közvéleménykutatási adatokkal?
Egy bank, egy távközlési szolgáltató, egy üzletlánc, egy gyógyszergyár miért hazudik marketingalapokon az embereknek.
Ez mind manipuláció, ez volt már 100 évvel korábban is csak más eszközökkel.
Szóval ismét csak generációs rácsodálkozást olvashatunk, pedig ha valaki tanult volna korábban, ezek a dolgok nem lennének számára újdonságok.
Csak ugye eleve egy generációt manipuláltak - hogy ne érdekelje őket a valóság.

szepipiktor 2019.07.28. 09:27:43

@MAXVAL bircaman közíró:
Abban nincs igazad, hogy ez csak a libek tevékenysége, hiszen ezt minden korban alkalmazták.
De az igaz, hogy napjainkban ők alkalmazzák turbó üzemmódban!
Régen a bolsevik vonal tette ezt politikia agitáció néven, ma ezek utódjai teszik, csak ők aktivizmusnak nevezik.
Miért van az indexen napi trump lejárató írás?
A mostani (minapi) könyves blog anyagok miért is írnak kizárólag feminista, gender művekről?
Miért hazudják napi szinten a választói felméréseket?
És miért teszik ezt kizárólag egy szereplő érdekében?
Mert ez is manipuláció. HAZUGSÁG!
.
Sokszor hibáznak a nagy harc közepette, most is elfelejtették "kitakarni" a Závecz-jelentés legfontosabb sorát, a pártnélküliek arányát!
Ami most 36%, a fidesz 34% az össz-ellenzék a maradék.
De itt a korábban 1%-os momentumot reklámozzák, akik ezért már 5-10%-nál járnak.
CSAK ennek köszönhető a szektások ismertsége.
De ezzel a MANIPULÁCIÓVAL csupán az ellenzékieket pozicionálják át, nyerni nem fognak, hiszen a 36% pártnélkülit meg véresre gyalázzák közben.
Tehát egy napi MANIPULÁCIÓ (igen, egy szélsőbalos, bolsevik társaság irányából) bizonyíthatóan hazugság és kizárólag a megbízók anyagi érdekeit szolgálja.

the real fogash 2019.07.28. 10:49:42

Mint az köztudott, a CA, az orosz hekkerek, az NSA, mindig kizárólag a jobboldalt akarják erősiteni a világban. A liberális demokrata baloldalnak nincs is számítógépe, nemhogy hekkerei, az teljességgel elképzelhetetelen, hogy a nagggyontoleráns liberók ugyanúgy manipuláljanak. Kezdve azzal, amikor úton-útfélen lefasisztáznak mindenkit, aki nekik nem szimpatikus.

A szerző kissé naiv...

steery 2019.07.28. 11:05:06

Ahogy fejlődik a Nagy Testvér és egyre több hatalomra tesz szert, egyre több ilyen balhé fog kibukni, felszínre kerülni. Még mindig csak a jéghegy csúcsának a tetejét látjuk, a legtöbb ilyen dolog valószínűleg sosem fog kiderülni.
Korábban, az Edward Snowden balhé idején mindenki azon parázott, hogy a titkosszolgálatok mindenkit lehallgatnak, megfigyelnek, adatokat gyűjtenek rólunk. Ma már senki sem parázik emiatt. A hazaáruló politikusaink által importált és államilag támogatott terrorizmusnak köszönhetően belenyugodtunk abba, hogy igenis le kell minket hallgatni, a mi érdekünkben.
Most mindenki azon parázik, hogy a multi magáncégek és azok alvállalkozói is lehallgatnak, megfigyelnek minket és adatokat gyűjtenek rólunk. Figyeljétek meg, hogy pár éven belül ebbe is bele fogunk nyugodni. Majd a főideológus főhazugok megmagyarázzák, hogy pontosan miért is olyan jó ez nekünk.
A jövő szerintem az lesz, hogy bárki, bárkit, bárhol, bármikor lehallgathat, megfigyelhet és adatokat gyűjthet róla. És végül senki sem fog parázni a totálisan átlátható (üvegszerű) társadalom miatt. Egy nagy, nonstop valóságshow lesz az egész emberiség.
Remélem, azt a pillanatot már nem fogom megélni.

munkanélküli informatikus 2019.07.28. 11:15:07

Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a Cambridge Analytica véletlenül jött rá erre a lehetőségre? És a Facebook-nál, a Google-nál (stb) nem tudtak ezekről a lehetőségekről? Húsz éve ismert és azóta rutinosan alkalmazott trükkökről beszélünk, csak mindig vannak naiv birkák, akik agybeteg paranoiásnak kiáltják ki azokat, akik valóban ismerik az informatikai és/vagy az adatelemző+manipulációs rendszerek működését.

midnight coder 2019.07.28. 11:22:10

@steery: Ezek nagy része igazából elkerülhetetlen. Onnantól kezdve, hogy megjelennek a robotok, vagy akár csak az önvezető autók, azt amit ők látnak, bárki láthatja akinek hozzáférése van hozzájuk. De a polgár telefonjában lévõ szelfikamera is ilyesmi. Vagy a laptopod kamerája, bár ez utóbbit le tudod ragasztani, de szerintem 100 usereből 99 nem teszi.

midnight coder 2019.07.28. 11:24:07

@munkanélküli informatikus: Ehhez még csak ez sem kell. Onnantól kezdve, hogy kedvenc pártújságod megírja a frankót neked, legyen az origo vagy CNN, Népszava vagy Magyar Nemzet, 444 vagy 888, manipulálva vagy.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.07.28. 12:17:09

@midnight coder: es mit csinalnak az leragasztosok a beepitett mikrofonnal?

midnight coder 2019.07.28. 12:24:57

@droid_: Azzal semmit, de legalább a fejedet nem bámulják.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.07.28. 14:02:19

@midnight coder: akkor ez nem tunik nagy vedelemnek. a fejemet tolem bamulhatjak, ha nincs jobb dolguk, maradok a 99-ben.

Az Ellenálló 2019.07.28. 14:23:47

Szerintem is vicces, ahogy a szerző naivan rácsodálkozik erre. Manipuláció mindig is volt és lesz (pártállástól függetlenül), mert az emberek egy jelentős többségét könnyű manipulálni. Az igaz, hogy ez az információ gyors, széleskörű terjedésével egyre nagyobb méreteket ölt.

midnight coder 2019.07.28. 15:02:21

@Az Ellenálló: Bárkit könnyedén lehet manipulálni aki nem az adott terület szakértője. Egy-egy témának max. utána olvashatsz, de még így is könnyedén lehet manipulálni. Pl. roppant könnyen fel lehet háborítani az embereket egy-egy iskolai lövöldözéssel, miközben az amcsiknál minden hétvégén többen halnak meg az utakon mint egy-egy ilyen lövöldözésben, de kutyatámadás következtében is halnak meg annyian az USA-ban mint iskolai lövöldözésben. Csak ez utóbbiról szinte soha nem szól a CNN.

kvadrillio 2019.07.28. 17:48:01

ÖRVENDEK, HOGY TE LEGALÁBB BOLDOG VAGY VIKTOR ! DE....., EZ ALATT AZ IDŐ ALATT MILLIÓK HALTAK MEG MIATTAD, MILLIÓK TÁNTOROGTAK KI AZ ORSZÁGBÓL MIATTAD ÉS SOKMILLIÓAN VÁLTAK KESERŰ, BOLDOGTALAN ÉS KILÁTÁSTALAN EMBERRÉ MIATTAD !!!!!
Orbán: "az a jó, hogy ez a 30 év mögöttünk van és nem előttünk"
2019-07-28 12:20:00
Fotó: Orbán elköszönt

Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadást. Facebook-oldalán legfrissebb posztjában köszönt el a helyszíntől.

Az atv.hu összefoglalóját a tusványosi beszédről, itt olvashatják el.

atv.hu
Tweet
"""

"""Orbánék évei
július 27.szombat 10:23

A feladat szerinte az volt, hogy kivívják az ország szabadságát. Erre mentek rá a diákéveink és két év: 1990 és 1991- közli. Ezután a feladat az volt, hogy a szocialista tervgazdaság helyett építsenek egy tőkés piacgazdaságot, miközben felépítsék a demokratikus jogi és politikai intézményrendszert. Erre ment el négy év 1990 és 1994 között, amit Orbán most liberális rendszerváltásnak nevez.

Ezután a feladat az volt, hogy a szocialista rendszer visszatérő utódcsapatait legyőzzék demokratikus keretek között. Ezek szerinte internacionalista módon is visszatértek, így a 2010-ig tartó időszak erre ment rá.
Új létforma
július 27.szombat 10:21

Orbán szerint a nagy kérdés az volt, hogy megtalálják, vagy kitalálják-e az ezeréves magyar nemzetnek a modern korban való fennmaradásához szükséges új létformát. 30 év elteltével bizakodóan, tervekkel teli tarisznyával ülünk itt- közli a miniszterelnök, aki szerint csoda, hogy idáig jutottak.

munkanélküli informatikus 2019.07.28. 17:48:53

@droid_: "es mit csinalnak az leragasztosok a beepitett mikrofonnal? "

Ha a laptop mikrofon bemenetébe bedugsz egy külső mikrofont, annak a dugója lenémítja a beépített mikrofont. Ha csak egy üres jack dugót dugsz be, az is lenémítja. Ennek a jack dugónak le is lehet vágni (köszörülni) a számítógépből kiálló részét és akkor nem akad bele semmibe szállítás közben sem.

midnight coder 2019.07.28. 19:57:30

@kvadrillio: Tök jó, hogy minden topicba beteszel valami teljesen offtopic baromságot, lehetőleg nagybetûkkel kiabálva.

kvadrillio 2019.07.29. 10:03:18

@midnight coder: OFFTOPICCC AKKOR LESZ, HA TÉMÁHOZ ILLŐ TOPICOKBÓÓL KIZÁRJÁK AZ ÁLLLATOK RENDJÉBE TARTOZÓ EMLŐSÖK A MÁSIK EMLŐST. .

LE KŐŐŐNE SZOPNI EZEKRŐL AZ UN. """CSÍÍÍNYTEVÉSEKRŐL!!!""". DE EHHEZ (de ---vel nem kezdünk mondatot...), IQ KELLENE.

steery 2019.07.29. 10:49:40

@midnight coder: Igen, az okosabbak már sejtik vagy tudják, hogy mindez elkerülhetetlen. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy időben felkészülünk rá, hogy amikor minket is maga alá temet az infó lavina, jobb esélyünk legyen a túlélésére. Legalább egy hangyányival.
süti beállítások módosítása