A Star Wars sztárja egy ugandai sakkbajnoknőt pesztrál
2016. május 11. írta: prominent

A Star Wars sztárja egy ugandai sakkbajnoknőt pesztrál

queenofkatwe.jpg

Nyomortanyáról is ki lehe törni a jobb élet reményében. Megérkezett a Disney-féle Queen of Katwe előzetese.

Az igaz történeten alapuló Queen of Katwe filmben a Golden Globe díjra jelölt David Oyelowo (Selma, Csillagok között) és az Oscar-díjas Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság, Star Wars: Ébredő erő) illetve egy újonc, Madina Nalwanga játszik.

Egy hihetetlen nyomorban élő, tízéves Phiona Mutesi (Nalwanga) családjával az ugandai Kampala főváros Katwe nyomortelepén tengeti életét, kilátástalanuk. Anyja, Harriet (Nyong'o) minden erejével azon van, hogy gondoskodjon családjáról, fáradhatatlanul dolgozik, zöldségeket árul a helyi piacon, hogy megetesse gyermekeit és fedelet biztosítson számukra. Amikor Phiona találkozik Tobert Katendevel (Oyelowo), egy focistálból lett misszionáriussal, aki a helyi gyermekeket tanítja sakkozni, akkor a lányt teljesen elbűvöli ez a világ. A sakkal jónak tűnik ahhoz, hogy fejlessze koncentráló képességét és az összetettebben gondolkodását, valamint a kockázatvállalásra is megtanítja. Olyasmikre, amikre a mindennapi életben is szüksége van.

Phionát teljesen lenyűgözi ez, beleveti magát, s kiderül, tehetséges. Felismerve Phiona természetes alkalmazkodó képességét a sakkhoz és a harci szellemét, amit anyjától örökölt, Katende a szárnyai alá veszi, azonban Harriet vonakodik bátorítni, mert nem akarja, hogy csalódjon a lánya. Miután Phiona sorra nyeri a helyi sakkbajnokságokat, Katende megtanítja őt írni és olvasni, hogy iskolába járhasson. Hamar rájön, el kell jönnie otthonról, hogy a saját életét élje. Anyja aztán tudatosítja, hogy lánya előtt ott a kitörés lehetősége, és ezért Katendeval közösen teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy segítsen lányának elhagyni a nyomorbéli életét és ezzel sikerüljön megmentenie a családját.

A Tim Crothes azonos című regénye alapján és William Wheeler (Beugratás) forgatókönyvéből Mira Nair (Esküvő monszun idején) rendezett filmet.

A Disney műhelyében készült Queen of Katwe filmet szeptember 23-án mutatják be Amerikában. Talán valamelyik magyar forgalmazót is eléri a híre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr68707374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása