Lessük meg közelebbről a Zsivány Egyes filmet
2016. augusztus 17. írta: prominent

Lessük meg közelebbről a Zsivány Egyes filmet

zsivany-egyes_1.jpg

A kikerült trailerek alapján valószínűsítjük a történetet. Részletes elemzés következik. Katt tovább!

Bár inkább csak sejtések vannak, mégis az előzeteseket alaposan figyelembe véve kideríthetünk egy s mást az új Star Wars filmről. A Zsivány Egyes tehát több irányban is haladhat. Álljon itt a legvalószínűbb.

Feltűnhetett nektek, hogy a Forest Whitaker által alakított Saw Garrera az első trailerben még kopasz, míg a mostaniban bizony loboncával látható. Nem sokkal a trailer megjelenése után kiderült, hogy Whitaker a Clone Wars animációs sorozatban szereplő ismert arcot fogja megtestesíteni, és a kikerült promó képeken is látható, hogy hosszú a haja. A kérdés már csak az, hogy mit is akart jelenteni az első előzetesben látható kopaszság.

saw.jpg

Vajon levágatja a haját Saw? Nyilván fordítva ez nem történhet meg, mivel a Zsivány Egyes néhány nappal/héttel a Negyedik Epizód előtt játszódik, így nem lehetséges, hogy Garrera a film elején kopasz és a film közben nőne meg a haja. Ám az is meglehet, hogy az utóbbi néhány hétben erőteljes utóforgatások zajlottak, így elképzelhető, hogy Garrera több jelenetét is újraforgatták. Vajon látjuk kopaszon Garrerat a filmben vagy ezek a jelenetek végül nem kerülnek a filmbe?

A második előzetes már sokkal több történeti utalást is tartalmaz. Míg George Lucas illetve J. J. Abrams nagyon ügyeltek arra, mit mutatnak meg az előzetesbe, és a történetet illetően vajmi kevés dolgot lehet tudni. Gareth Edwards egy kissé jobban elereszti a száját és már van elképzelésünk arról, mi fog történni. Jyn Erso (Felicity Jones) börtönbe kerül, nyilván valamilyen lopás miatt. Ám a Lázadók nem rakhatják őt az egyetlen hivatalos és ráadásul a Birodalom börtönébe, ezért más helyet találnak neki.

zsivany-egyes_28.jpg

Kevés a Lázadó és így miért ne küldjék el egy öngyilkos misszióra, hiszen feláldozható. Ha tippelni kellene, hogy miről fog szólni a film első része, akkor úgy véljük, Jyn Erso Cassian Andorral (Diego Luna) és a K-2SO (Alan Tudyk) droiddal Lázadók csapatához új harcosokat fognak toborozni. Így fogunk megismerkedni Chirrut Îmweval (Donnie Yen), Bazzal (Wen Jiang), akinek a Birodalom elpusztította az otthonát, illetve Bodhival (Riz Ahmed) is találkozunk, aki valamikor áruszállító pilótaként dolgozott a Birodalomnak.

zsivany-egyes_21.jpg

A film java része egy homokos bolygón fog játszódni. Ez azonban nem az ismert Tatuin vagy Jakku bolygó lesz, hanem a Jedha hold. Nemcsak, hogy a Birodalom fennhatósága alá tartozik, hanem valószínűleg Orson Krennic igazgató éppen itt fogja végrehajtani a Halálcsillag első tesztjeit. Továbbra is érvényes, hogy a Halálcsillag által elpusztított bolygó az Alderaan, amit a Negyedik Epizódban láthatunk, ám érthető okokból, szükség volt arra, hogy valahol teszteljék. Nehezen fenyegetett volna Wilhuff Tarkin tábornok Leia Organának az Egy új reményben csakúgy a levegőbe, ha nem lenne abban biztos, hogy az állomás működik.

zsivany-egyes_7.jpg

Okoz majd némi zárt a Jedha holdon a Halálcsillag. A trailerben még az látható, amikor Jyn és Cassian elhagyják a félig lerombolt holdat. És miben fog Jyn és legénysége repkedni? Nos, a Zsivány Egyesben megismerkedünk az U-Wing nevű új típusú cirkálókkal (gunship). Ezidáig ismertük az X-Wing, A-Wing, Y-Wing, B-Wing típusú repülő alkalmatosságokat.

Az Egy új remény epizód elején említik, hogy a Lázadóknak először sikerült a Birodalom felett győzedelmeskedniük. Ez alatt nyilván a trópusi bolygón, a Scarifen végzett csatát értették, ami pálmafákkal és áttetsző tengerrel borított, ahol nyilván a film fináléját láthatjuk. Néhány röpke pillanatig láthatjuk, ahogyan Baze Malbus az AT-ACT rakétakilövővel lő. Ennél a jelenetnél minden Star Wars Battlefront játék rajongó felsikolthatott, hiszen abban egy csomó ilyen akcióban lehet részese a játékosnak, főleg, ha a Walker Assault módban játszik.

zsivany-egyes_23.jpg

Azonban a legérdekesebb jelenet éppen az utolsó (előtti), ahol Jyn Erso egy panelhez lépked. Nyilván még mindig a Scarf bolygón és váratlanul felemelkedik a Birdalom TIE típusú légi harci járműve. Valami azt súgja, hogy valahol a panelben lehetne elrejtve a Halálcsillag tervei és éppen ez lehet az egyik finálés jelenet. Vajon ki ül a járműben? Bizonyára mindannyian abban reménykedünk, hogy az maga Vader legyen, aki hasonló stílusban érkezett a színre a Rebels c. animációs sorozat fináléjában.

reb_ia_15561.jpg

Vader azonban túlságosan kemény dió a Lázadók számára és senki nincs vele egy szinten. Lehet, hogy Chirrutnak lenne esélye ellene, de a többiekkel a Sötét nagyúr könnyen végez. A film fő gonosza Orson Krennic igazgató, ám ezidáig nem úgy tűnik, hogy bármilyen akcióba kezdene és bemocskolná a kezét. A hivatalos leiratból azonban tudjuk, hogy mindenáron megpróbálja felhívni magára a Sith nagyúr figyelmét. Ha pedig úgy alakulna, márpedig úgy alakul, hogy a Halálcsillag tervei veszélyben vannak, akkor vajon Krennic akcióba lendülne?

Ez már sokkal kiegyenlítőbb harc lenne. Ám még mindig nem tudjuk, hogy ki az első trailerben látható térdelő személy. Persze, ha új inkvizítorral van dolgunk. A Lázadók hátrányból indulnak, ezért aztán felmerül az a kérdés, vajon a film végén nem fog-e felbukkanni valamilyen jedi, aki megállítaná Vadert, amivel időt nyerhetnének a Lázadók ahhoz, hogy eliszkoljanak a bolygóról, megkaparintva a Halálcsillag terveit. Szerintetek a legnyilvánvalóbb a Kanan vagy Ezra illetve egyéb jedi szerepeltetése, akiket az animációs sorozatokban láthattunk?

Már most előrelátható, hogy a film nagyon izgalmasnak ígérkezik, már előre ismerjük a végét, hogy az események tökéletesen passzoljanak az Egy új remény kezdetéhez. A Halálcsillag terveit sikeresen megszerzik a Lázadók és a film végén pedig egy fontos szereplőnek adhatják át. Leia Organa nyilván kiesik, de a szerepét átveheti Bail Organa, akiről már kiderült, hogy egy pillanatig feltűnik a filmben. Feltűnhetne R2D2, akivel kapcsolatosan egy sajnálatos hírről is be kell számolni, az őt alakító Kenny Baker a napokban elhunyt. De örülnénk a Tantive IV hajónak is vagy mondjuk Raymuse Antillesnek.

zsivany-egyes_53.jpg

Júliusban került Londonban megrendezésre a Star Wars Celebration, ahol Gareth Edwards a helyi rajongóknak megmutatta a Zsivány Egyes előzetesét, ami nem azonos azzal, ami aztán kikerült. Mindkét trailerben egy rövid nanoszekundumig feltűnik Vader, aki több mint tizenöt év után bukkant fel. Az pedig nagyon is titkos, hogy ki alakítja, de bizton állíthatjuk, hogy nem Hayden Christensen. Apró vigasz lehet, hogy végül talán éppen James Earl Jones hangján fog megszólalni.

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr7210421638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása