Fenséges hét garázda öl a vadnyugaton
2016. szeptember 24. írta: prominent

Fenséges hét garázda öl a vadnyugaton

gallery-1461168127-the-magnificent-seven-trailer.png

Klasszikus westernfilm feldolgozás született. A hét mesterlövész se nem több, se nem kevesebb elődjénél. Kritika!

Nem voltam elragadtatva attól, hogy remakelik a klasszikus A hét mesterlövész című westernfilmet, belegondolva, mi mindent tudnak egy feldolgozással elrontani, amire nem egy példa akadt. A western különösen érzékeny erre, hiszen a múlt század elején forgatott a Nagy vonatrablás némafilm óta (a többit most hagyjuk) számos alstílus került a mozivászonra Gary Coopertől John Wayneig, hogy aztán mindezt a hatvanas években egy eredetileg japán szamurájokról szóló történet amerikai változatát hozzák el az embereknek. Így született meg az A hét mesterlövész, ami a maga idejében a parádés szereposztásnak köszönhetően nemcsak klasszikussá vált a sok hasonszőrű film között, hanem hozott valami újat is, illetve egy mítoszt rombolt szét. Azaz, hogy bármit is tesznek az önkényes igazságosztók, a parasztoké marad a föld és az asszony, ők csak veszítenek. A film további másik különlegessége, hogy sztárt is avatott. Jelen esetben Charles Bronsont emelte a legnagyobbak közé. Holott éppen az általa játszott karakter volt a legcsendesebb mind közül.

i-magnifici-7.jpg

Mindezen igyekezet, azaz valami speciálist hozni, a 2016-ban bemutatott A hét mesterlövész újragondolásán sajnos nem látszott. De más igen, és az igencsak kényelmesen szórakoztató. Sorra veszem ezeket.

Vegyük hát elsőnek a történetet  és annak kibontását. Adott egy álmos kiváros, Rose Creek, valahol a vadnyugaton az 1870-es években Amerikában. Néhány évvel vagyunk a polgárháború és azon belül is Lincoln, a rabszolgafelszabadító elnök meggyilkolása után. A várost egy kapzsi iparmágnás, egy bizonyos Bartholomew Bogue tartja rettegésben. Naná, hogy az arany miatt. Itt máris eltérés látható az 1960-as filmhez képest, ahol a parasztokat az élelem miatt egrecíroztatják. Itt az aranyimádás kerül középpontba. Miután a zsarnok az ok nélküli öldökléstől sem riad vissza és csak egy, egyetlen férfi mer szembeszállni vele, s az is holtan végzi, a megözvegyült asszonya igazságért kiált illetve bosszúért folyamodik. Kapóra jön a fejvadász egy nem messze lévő városban, aki aztán a vér és becsületért és némi aranyért összeránt egy válogatott csirkefogókból és kívülállókból álló bandát az elnyomó hatalom jelképének tartott aranymágnás kinyírására.

the_magnificent_seven_hd_screenaps-8-1.jpg

Az alapsztori tehát eleve érdekes és igazán sok mindent lehet kihozni belőle. A készítők azonban helyette jobban a karakterekre és motivációjukra akarták kihegyezni a hangsúlyt, csak éppen nem volt elég idejük a kibontására. Pedig a film első negyven percébe bőven elfért volna a hét különböző karakter hátterének feltárására, de míg az első néhány tag bemutatására azért odafigyeltek, az indián szereplőre mindössze egy jelenetnyi idő jutott és akkor is csak egy reggeli nyershús-evés erejéig jutott, miközben a vezérnek csak annyit kellett mondania, hogy egy városnyi embert mentenek meg a rossz emberektől. Oszt ennyi.

the-magnificent-seven-sony.png

Aztán ott vannak a szereplők. Chris Pratt, az iszákos puncivadász hazárdjátékos, aki a tőle megszokott fél laza karaktert formázza, és persze szúrósan tud a kamerába nézni. És nagyon szeret robbantgatni. Majd Lee Byung-hun, az amúgy koreai, de kínaiként szereplő bérgyilkos, aki valamilyen különös férfibaráti kapcsolatban áll a Goodnight Robicheaux-ot alakító Ethan Hawkekal, és a kissé hallgatag mexikói Manuel Garcia-Rulfo, aki kvázi kívülálló, hiszen ugye mexikói, stb. Jack Horne, a medveszerű nyomolvasó, akit Vincent D'Onofrio alakít zseniálisan, ő az egyik legszórakoztatóbb és legérdekesebb karakter mind közül. Aztán még hozzájuk csapódik a komancs harcos Martin Sensmeier személyében, aki a Véres Aratás névre hallgat. Nem véletlenül. De abban ki is merül az ő szerepe. A prímet viszont Denzel Washington viszi minden tekintetben, aki a falkavezér Sam Chisoln fejvadászt alakítja úgy, hogy a film még kamaradrámának is elmenne.

magneficent-seven-remake-2016-images-washington.jpg

Ha közelebbről szemügyre vettük a főbb szerepeket, meg kell állnunk a mellékszereplőknél is, hiszen általuk jobban megismerjük hőseinket. A kisebb szerepek is, ha nem is ugyanolyan mértékben, de eléggé hangsúlyosak. És nemcsak a szemrevaló fehérnépnek is megfelelő Haley Bennett, aki az igazságra-bosszúra szomjas özvegyet alakítja miatt, hanem elsősorban Peter Sarsgaard főgonosz iparmágnása, aki két pillantásával és fejbiccentésével úgy hozza a karaktert, hogy lényegében csak jelen van. Az Alkonyat James-e, Cam Gigandet nyúlfarknyi szerepében csak a szép pofiját nyújtja, de gondolom, valamivel a fiatalabb női közönséget is meg kellett szólítani, tekintve, hogy a srácok viszik a csajukat is. Ugyanilyen eyecandy töltelék lehetett a Matt Boomer alakította karakter - SPOILER kezdete: a bosszúszomjas nő lázadó férje ugyanis tragikusan már a film első néhány percében kipurcan. - SPOILER vége!

the-magnificent-seven.jpg

Antoine Fuqua rendező viszont nagyon jól dolgozott az alapanyagból. A színészvezetés igazán különleges, bár a főszereplőket alakító színészek sokkal többre alkalmasak, de nyilván a stílus kötöttsége és lendülete nem adott teret a mélyebb drámai jeleneteknek szánt szösszenet kidolgozására. Az operatőri munka egészen különleges és a vágás is nagyon jól sikerül, ezt leginkább az akciójeleneteknél látható, s mindehhez remekül illeszkedik James Horner zenéje. És még ejtsünk szót a csatákról és azok kivitelezéséről is. A mai szuperhősös filmek korszakában igazán üdítő látni azt, hogy egy eldördült pisztolylövés tényleg halált okoz, nincs feltámadás, se pedig sorozatos lövöldözés egy személyre. Mindenki hajszálpontosan lő és eltalál, és az eltalált egyén nyomban szörnyethal. Szinte furcsának tűnik, hogy ennyi az egész. Holott a valóságban tényleg elég egy lövés és vége az életnek... Ez mindenképpen dicséretes, hogy nem akart többnek látszani, mint ami.

screen-shot-2016-04-20-at-21_11_42.png

A szép képek és új perspektívák sokat adnak a százharmichárom perces filmhez és az elejét leszámítva, a történet is felveszi a fordulatot és nem tűnik vontatottnak. Összességében egy korrekt westernfilmet láttunk, amire ritkán tudunk moziba ülni. Nem akart és nem is látszott se többnek, se kevesebbnek mint ami. A hét mesterlövész elsősorban férfiaknak szól, a feministaként értelmezhető egyetlen női karakter nem ellensúlyozza a macsóságot, és a többi nő érintőlegesen tényleg mint kellék szerepel. Ebből adódóan tehát ne a csajodat vidd el rá, sokkal inkább tekintsétek meg a haverokkal, de azokkal igazán jól fogtok szórakozni. Minden macsós poén ül, minden fejbiccentés a helyén van. A többihez pedig szavak se kellenek, hiszen úgyis tudjátok. Ugye?!

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr5711739777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McZozo 2016.09.27. 20:35:47

Hat en a hetvegen neztem meg. A regi verziot szerettem de ez szerintem sok korrel alulmulta. A karakterek sokkal sulytalanabbak a tortenet laposabb az akcio meg keves a vegen van tiz perc es ennyi
süti beállítások módosítása