Jól dorombol a fekete cicafiú
2018. február 16. írta: prominent

Jól dorombol a fekete cicafiú

636511806940270653-ap-black-panther-excitement.jpg

Agyonnyúzták a szőrös fekete cicót, aki nem dorombol, hanem dörömböl és harcol. Olyannyira, hogy attól bizony még a sok sci-fihez szokott embernek is tátva marad a szája.

Nem túlzás, nem ámítás azt állítani, hogy a Fekete Párduccal a Marvel és a Disney megint nagyot húzott. Olyan újdonságokat kevertek bele a mintgey kétórás filmbe, hogy azt jobb lesz megjegyezni. Bizonyos tekintetben úttörő próbálkozás ez Ryan Coogler rendezőtől, aki egy remek alapanyagból kiváló filmet forgatott.

black_panther_jpg_size_custom_crop_1086x472.jpg

De nézzünk egy kis történelmet, mert a történelmet jelenleg is írja a Fekete Párduc című film. A karakter először a múlt század hatvanas éveiben jelent meg a Fantasztikus Négyes képregényben, amit Stan Lee és Jack Kirby animátorok készítettek. A titokzatos fekete nagymacska aztán elindult világhódító útjára. De milyen világ is várt rá? Amerika a hatvanas években nagy átalakuláson esett át, ahol a drog, szex és rock and roll kultúrájában vegyül egy kis marxizmus is és szabályos kulturális forradalom zajlott. Akár a polgárjogi mozgalmakat, a női egyenjogúság kérdését, vagy a vietnami háború ellen felkelők hangos szólamok alakítottak a közéletet. Visszaszorulóban volt a liberális demokrácia, egyre inkább befelé fordultak és az afro-amerikaik továbbra se voltak az USA kegyeltjei.

blackpanther-fa.jpg

Akárcsak napjainkban, amikor ismételten feléledőben a rasszizmus és a fehér faj mint feljebbvaló kerül ismét a középpontban. És itt álljunk is meg. Hiszen éppen a jelenkorban tapasztaltak miatt meglehetősen merész húzás volt a Disney-től, hogy ilyen lépésre szánta magát. Mozikba küldött egy olyan filmet, amiben feketék a főszereplők, sőt a stáb is olyanokból állt. Mi több, korunk egyik legnagyobb hip-hop művésze, Kendrick Lamar-t kérték fel, készítsen egy-két számot a filmhez, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson. Aztán Lamar fogta magát és úgy beleásta magát, hogy néhány dalon túl egy egész albumnyit összerittyentet, amik kifejezetten jól szólnak.

p05y5wtj.jpg

És még a történelmi résznél maradva. Mondhatni nagyon jókor jött ez a film a mozikba, hiszen fontos társadalmi kérdéseket boncolgat. Mint a feketék elnyomása, a menekültek helyzete – és milyen érdekes, éppen a Fekete Párduc hazájában, az afrikai Wakandában is felmerül, hogy a menekültek hozzák magukkal a problémákat. Ismerősen cseng? És akkor még a különféle rasszista vicces beszólásokról ne is essék szó. De jól egyensúlyoz a társadalmi kérdések, és a Marvel kifejezetten egzotikus vidéki megvalósítása között. A látvány káprázatos. Szinte festményszerű képek mutatják be az afrikai Wakandát, és szinte ott érezzük magunkat a dzsungelben, vagy éppen a hegyek hófödte csúcsain. Ilyen sokszínű és változatos ugyanis az a világ, amit eddig alig ismertünk. És még jobban megismernénk, akár egy külön sorozat által, hogy milyen is az élet Wakandában.

black-panther-tchalla-chadwick-boseman-killmonger-michael-b-jordan-shirtless.jpg

Először jár itt T’challa (Chadwick Boseman), akinek apja terrortámadásban meghalt, és a fiú visszatér ősei földjére, hogy elfoglalja helyét a királyi trónon és minden eszközzel megvédje a gazdagságban dúskáló és technológiailag fejlett afrikai országot. Fel is merül a film közben, hogy mit ér ez a gazdagság, ha nem osszuk meg másokkal, és hogy meg lehetne menteni a világot, hiszen minden eszközük megvan rá. Ez a kérdés azonban gyorsan feledésbe merül, mert Ulysses Klaw (Andy Serkis) megkaparint egy vibrániumból készült vágóeszközt – amúgy Amerika Kapitány pajzsát is abból az anyagból készítették.

warriorsofwakanda_thumbnail_752abae0_jpeg.jpg

Így tehát aki rendelkezik azzal az anyaggal, az könnyen a világ ura lehet, vagy éppen a feketepiacon meggazdagodhat. Csakhát elsőre fel sem tűnt Klawnak, hogy kivel is szövetkezik. Eric Killmongennek vagy magyarul Koncolónak (Michael B. Jordan) ugyanis van egy titka, ami komoly fejtörést okoz és megváltoztatja egy birodalom létezését. Spoilerek nélkül többet nem lehet elárulni.

black-panther-trailer.jpg

Nézzük, mennyire működik a Fekete Párduc című film. Azt kell mondani, hogy nagyon. Káprázatosan fordulatos akciójelenetek, amiket kifejezetten jó nézni és teljesen bele lehet feledkezni. A lenyűgöző képsorok (Rachel Morrisson, operatőr) úgy berántanak, hogy nem engednek. Kifejezetten üdítőek voltak a fantasztikus kosztümök, Ruth E. Carter remek munkát végzett. De a vágások is és a kameramozgások is szemet gyönyörködtetőek. Egyik ámulatból a másikba estem. Ez pedig nagy dolog!

black-panther-andy-serkis-martin-freeman.jpg

A színészeket is mintha csak ezekre a szerepekre teremtették volna. Chadwick Bosemanra (Rejtély, Törvény embere) tökéletesen rászabták a Fekete Párduc szerepét, edzett teste is akcióhőssé teszi. Ám legnagyobb dicséret kétségkívül Michael B. Jordannek jár, aki olyan szinte képes volt egy másik antihőst hozni, hogy ha most jelölték volna Oscarra, még az is lehet, hogy megkapta volna. És még spoiler nélkül elmondható, több megindító jelenetei közül a naplamentés emlékezetes marad. Olyan szépet ritkán látunk filmen. Forest Whitaker Furija kissé furi volt és nemcsak a súlytalansága miatt, hanem bár komoly háttérsztorit kap, mégsem hansúlyos.

black-panther-rise-trailer-feature-img.jpg

Kár érte, mert a színészben jóval több van, mint amit megmutatott. Ugyanilyen tétovaság látszik Angela Bassett Ramondáján, de mentségére szóljon, hogy Joe Robert Cole és a rendező Ryan Coogler tollából származó történetben síkegyszerű és követhető szerepet kap. Ugyan a többiek se bonyolultabbak, mégis szinte tökéletes Lupita Nyong’o Nakiája, de a prímet a nők között kétségkívül Danai Gurira viszi, aki Okoye, a királyi testőrség tagját alakítja. Martin Freeman, mint a CIA-s Everett K. Ross pedig csak Martin Freeman, de azt jó nézni. Külön kiemelendő Andy Serkis, aki a genyó Ulysses Klawnak olyan sokrétűséget kölcsönzött, hogy több játékidőt érdemelt volna, de így is feldobja a filmet.

Ugyan igazán erős film a Fekete Párduc, de akadnak benne logikai bukfencek és következetlenségek, de ezek felett szemet lehet és kell is hunyni. A 3D ugyan ma már alap dolog, de valóban kihozza és szerves részét adja, a mélységeket csak így lehet tökéletesen érzékeltetni. A Marvel-Disney tehát újra megcsinálta. A Fekete Párduc olyan film, amit nyugodt szívvel még egyszer megnéznénk. Kerek egészet ad, ugyanakkor kellően megágyaz az áprilisban érkező Bosszúállók: Végtelen háború-ja filmhez. Ja, a vége főcím közötti jeleneteket se hagyjátok ki, értékes infók hangoznak el.

Borka Roland

Képek: Disney

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr6213673124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2018.02.16. 17:07:06

Látványos film lett, de nekem kicsit túl meseszerű, még Marvel léptékkel nézve is. Azzal együtt tényleg jó kis mozit rakott össze Ryan Coogler. Azért az Apollo Creeddel 2015 -ben nálam nagyobbat dobott.
süti beállítások módosítása