Anthony Hopkins pápább a pápánál
2019. szeptember 04. írta: prominent

Anthony Hopkins pápább a pápánál

pp.jpg

Egy igaz történet, avagy így „estek egymásnak” a szentatyák. Filmen mutatják meg Ferenc pápa és XVI. Benedek küzdelmét.

Ritka eseménynek lehettünk szemtanúi korunkban, amikor egyidőben lényegében két püspöke volt Rómának. Világszenzációnak számított, hogy XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott. Hivatalosan betegségre hivatkozva. Nem hivatalosan azonban egyes források tudni vélték: a komornyikját pápai iratok kiszivárogtatása miatt ítélték el (akit Benedek kegyelemben részesített), zsarolások érték a Szentszék tagjait, akiket korrupcióval vádoltak és a homoszexualitás kérdése is előkerült, illetve pénzmosás gyanúja is felmerült. Ez érzékenyen érintette a Vatikánt és a sajtó lényegében darabjai szedve tálalta az ügyet, Benedek pedig nem tudott érdemben reagálni a nyilvánosságra került infókra és „a szívére vette”, majd egészségi okokra hivatkozva lemondott arról, hogy Szent Péter földi helytartója legyen.

Az egyházat sújtó egyre nagyobb támadások miatt állítólag az utóbb Ferenc pápává vált Bergoglio bíboros arra kérte Benedeket, hogy mondjon le. A hagyomány és az előremutatás harca született meg. Ferenc pápa éppen Benedek lemondása után lett a Szentszék vezetője. Kettejük párharcát követhetjük nyomon a Netflix karácsonykor vetítendő A két pápa című filmjében. A valós történetek alapján készült filmben Anthony Hopkins lesz Benedek pápa, míg Ferenc pápát Jonathan Pryce alakítja. A legalább hétszáz éve nem látott pápai egymásnak feszülés alapjaiban megrengetheti az egyházat.

pp2.jpg

Éppen erre fókuszál a filmet bemutató történet is, amely szerint Bergoglio érsek 2012-ben megkéri Benedek pápát, hogy az egyház nem jó irányba való haladása miatt mondjon le, mert túl sok a botrány. Benedek pedig az önmarcangoló kétségek között vergődve meghívja magához a legádázabb kritikusát, a későbbi utódját Vatikánba, ahol megosztja vele azt a féltve őrzött titkát, amely alapjaiban rázná meg a katolikus egyházat.  Így aztán a Vatikán falai mögött megkezdődött a hagyomány és a haladás, a bűn és megbocsátás hatalmi harca, amelynek során a két nagyon is különböző férfinak szembe kell néznie a múlttal ahhoz, hogy közös nevezőre jussanak és jövőt biztosítsanak a több mint egy milliárd hívőnek.

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr2115039720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása