Kicsoda Joaquin Phoenix?
2019. október 05. írta: prominent

Kicsoda Joaquin Phoenix?

joaquin-phoenix-we-are-all-animals-ad-cropped-1280x720.png

Rejtélyes és mégis kiismerhető. Bátyja tragikus halála után felhagyott volna a színészettel. Nem tette. Jól tette. Színészportré. Részletek a tovább mögött!

Ami a külső szemlélő számára először feltűnik, az az ajka feletti fura heg. Ajak- és szájpadhasadékkal született. De ezt is előnyére tudta fordítani. Mint annyi minden mást. Legújabb filmje Joker, a Batman-univerzum leggyűlöltebb alakja, ő azonban emberi vonalat kölcsönzött neki, a kritikusok és a közönség is imádja. Kritikám ITT olvasható.

Egyébként ő az egyedüli olyan Joker-megformáló, akinek egyetlen Oscar-ja sincs. Talán éppen ez a szerep hozza azt meg számára?

sans-titre-1-1100x715.jpg

Joaquin Phoenix színészcsaládból származik, s bár bátyja, River, tragikus halála után többször is elhatározta, felhagy a mesterséggel, a túlzott önkritikája azonban ezt nem engedi. Ugyan nem tartozik a tipikus hollywoodi sztárok közé, már ha manapság létezik még ilyen.

Sosem éreztem azt, hogy bármiben is jó lennék. Mindig tudom, hogy jobban is meg tudnám csinálni. Ismerem a hiányosságaimat és a teljesítményem sosem volt tökéletes” – mondja ezt úgy, hogy közben erő felettien mutatja be az adott karaktert. Jelen esetben Jokert. Épp ez utóbbiról nem tudni, hogyan látja. „Azért forgatok újabb filmeket, mert mindig megutálom a legutóbbi alakításomat. Tehát csak a saját hibáimat javítom ki.

Kritikákat sem olvas, így Joker megítélése majd később lesz számára evidens. A Velencei Filmfesztiválon, ahol a film Aranyoroszlánt kapott és Phoenix alakítása lenyűgözte a közönséget, úgy fogalmazott:

Ezt a karaktert nagyon nehéz volt életre keltenem, mert célunk volt ledönteni az előítéleteket, amiket a közönség a Joker iránt táplált. Akadtak pillanatok, amikor teljesen beleéltem magam a szerepbe, eggyé váltam vele, ám gyakran elriasztott, ezért újfent meg kellett találnom hozzá az utat. Mert ahogyan a mi világunkban, úgy a képregényes világban sem léteznek egyszerű válaszok.

A válaszok keresésével pedig kisgyermek kora óta foglalkozik. Harmadik gyermekként született. Anyja zsidó, apja pedig az Isten gyermekei nevű szekta misszionáriusa. Éppen ennek hatására változtatták meg vezetéknevüket Phoenix-re, ami az újjászületés jelképe. A szektában való tevékenység miatt a család gyakran költözött.

fe22cb3209199addc3ef4a629bd70cfd.jpg

Bár a vallás nagymértékben befolyásolta a családját, Joaquin ma nem tartja magát vallásosnak, ám a gyermekkorára szívesen emlékszik.

Csodaszép gyermekkorom volt. Nagyszerű volt annyi testvér között felnőni. Nagyon összetartó család voltunk. Testvéreim között 1-2 év volt a korkülönbség. Kölcsönösen támogattuk egymást. Mindent, amit tudok, azt a bátyámtól és nőveremtől tanultam, és ezt aztán átadtam a húgaimnak.” Zsidónak vallja magát, és követi Jézus tanításait. Ez meg is jelenik művészetében, hiszen a Garth Davis által rendezett Mária Magdolna filmben Jézust alakította.

Amikor a család Los Angelesbe költözött, a szülők mind az ötnek szerzett ügynököt, aki színészi lehetőségeket keresett számukra. Mindannyian belekóstoltak. Gyermekként sorozatokban vagy reklámokban szerepeltek. Kivéve azokat a reklámokat, amik hús- illetve tejtermékeket hirdettek. A szüleik ugyanis vegánságra nevelték őket.

Nem erőltetem rá senkire sem a nézeteimet, csupán annyit mondhatok, hogy számomra ez a tűnik helyesnek. Természetesen, voltak olyan helyzetek, amikor ezt megszegtem. Tizenkét évesen az egyik barátomnál voltam San Diegoban, pizzát rendelt, amire nagy gusztusom támadt. Két háromszöget elfogyasztottam és utána két napig hánytam.

Ez a fajta életfelfogása a karrierjében is meglátszódott. Amikor a Prada-nak pózolt, elutasította, hogy felvegyen egy bőrcipőt, s ezért a fotókon mezítelen lábbal látható. Hasonlóan a szőrmebunda jelmezeket se szerette, ezért a Gladiátorban, a Sade márki játékaiban vagy A nyughatatlanban műszőrmét viselt. De dokumentumfilmhez is adta a nevét, a Unity az állatok jogaiért kiáltott, és Joaquin is, ő volt ugyanis a film narrátora.

A kis szerepekből aztán könnyen lettek nagyobbak és a nagyvásznon is megmutathatta, mit tud. Tizenöt éves volt, amikor a Vásott szülőkben Dianna Westtel és Steve Martinnal volt látható. A kritikusok imádták a Majd megdöglik érte című filmben, amiben Nicole Kidmannal játszott.

joaquin-phoenix-the-sisters-brothers.jpg

A családi tragédia azonban nem sokkal a tizenkilencedik születésnapja után sújtotta, amikor is szeretett bátyja, River, egy előkelő hollywoodi bárban kábítószer-túladagolásban meghalt. Joaquin éppen a helyszínen tartózkodott, mivel halloween estét tartottak. A kétségbeesett segélyhívását 1993-van több bulvárlap is megszellőztette.

Nem érzem különösebb szükségét annak, hogy az elhunyt testvéremről beszéljek. Idegesít, hogy mindenki hozzá hasonlít. A bátyámnak különleges személyisége volt és kivételes színész. River és én bizonyára ma arról beszélgetnénk, hogy mennyire megöregedtünk, hiszen ötven felé járunk. Volt köztünk valami leírhatatlan és azt gondolom, hogy még ebben a korban is együttműködnénk. Hiányzik. Állandóan. Most sokkal jobban kívánom azt, hogy beszéljünk, mint korábban bármikor.

A magának való színész nem igazán engedett közel senkit sem magához, és a túlzott önkritikája miatt kevesen tudnak vele egy húron pendülni. Kivéve persze Johnny Cash-t, aki akkora rajongója volt, hogy a róla készült életrajzi filmben Phoenixet kérte meg a főszerepre. Ez volt A nyughatatlan. Cash azonban nem érte meg a film bemutatóját. Joaquin Phoenix pedig ezért a szerepért bezsebelte a második Oscar-jelölését.

Fontos momentum volt ez Phoenix életében, annál is inkább, mivel éppen a premier idejében vonult el önkéntesen egy elvonókúrára, hogy megszüntesse az alkoholizmusát. Ezt a nyűglődését remekül bemutatta a Lynne Ramsey által rendezett Sosem voltál itt című filmben, amiben egy lelki beteg katonát keltett életre.

joaquin-phoenix-glad.jpg

Három év után az Oscar-díjátadó ceremónián kijelentette, felhagy a filmezéssel és inkább rappernek áll. De mindezekkel nem aratott osztatlan sikert. Később aztán elárulta, mindez csak vicc. Mindez az I’m Still Here zenés komédia miatt volt, amit sógora, Casey Affleck rendezett.

De más miatt is foglalkoztatta a gondolat, hogy véget vet a színészi karrierjének. Megfogalmazása szerint nagyban akadályozza őt az igaz szerelem megtalálásában. Élete szerelmének Liv Tyler-t tekinti, akivel három évig volt együtt. A Három a nagylány című film forgatása közben ismerkedtek meg és máig jó kapcsolatot ápolnak. Jelenleg jegyben jár Rooney Marával.

joaquin-phoenix-nickname-for-rooney-mara-is-very-joaquin-phoenix-01.jpg

Megmaradt hát neki a színészet, de nem tartozik azon színművészek közé, akik válogatás nélkül rábólintanak minden filmes ajánlatra.

Ha a forgatókönyv olvasása közben igazán beleélem magam a karakterbe, akkor a hajammal kezdek el játszani. Sok dolgot teszek, ami másnak fel sem tűnik, de én észreveszem. És éppen ez a kis játék a hajammal teszi a szerepet teljessé.” Ám nincs túlságosan elragadtatva attól, mivé vált a filmipar. Manipulációnak veszi. „A filmkészítés állandó manipulálás. Manipulálunk a természettel – akkor is, ha mi akarjuk. Manipulálunk a színészekkel, akik szintén valamilyen módon megpróbálják a saját érzéseiket manipulálni, hogy megfeleljenek annak, amiről azt gondolja, hogy átélné, ha hasonló helyzetbe kerülne, mint az által megformált karakter.

A kamera másik felén is kipróbálta magát, bár egyelőre csak videóklipeket rendezett néhány alternatív rockbandának. Jelenleg pedig újabb szerepet vállalt, nemrég kezdték a Mike Mills által rendezett film forgatását, aminek részletei egyelőre nem ismertek. Ami azonban ismert – nagyon is – az az, hogy bárkit is játszik az új filmben, egy dolgot bizton lehet állítani: alakításával a világot újra meghökkenti!

Borka Roland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitekercs.blog.hu/api/trackback/id/tr1715200548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liberalnazi dickheads 2019.10.06. 19:24:48

a Cash filmért járt volna neki az Oscar,pont ahogy Jamie Foxx-nak is Rami Malek viszont nem volt Oscar minőség. Ennyit Lalawood hitelességéről.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 21:11:05

Pocsék színész.
Ahogy te is szarul írsz.
"a szülők mind az ötnek szerzett ügynököt" - ha valaki annyira hülye, hogy nem tudja számban és személyben egyeztetni az alanyt az állítmánnyal, mi a faszért akar írni?

The G 2019.10.06. 22:53:38

@Közbiztonság Szilárd: azért neked is van egy apró hiba az észrevételedben :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.10.07. 09:18:15

Dianne Wiest. Kéne javítani....

exterminador 2019.10.07. 17:13:17

Érdekes ez a megjegyzés a csodaszép gyerekkorról, mikor köztudott, hogy Phoenix szülei az ismert pedofil szekta, a Children of God tagjai voltak. Rivert már négy éves korában megerőszakolták.

exterminador 2019.10.07. 17:26:26

@exterminador: bár, mondjuk, volt a dolognak kellemesebb oldala is: River 15. születésnapjára a gondos szülők prostit küldtek hozzá ajándékba.
süti beállítások módosítása